New village centre welcomed by 200 residents

editorial image

Around 200 people have come together to celebrate the opening of a newly redesigned village centre, after 16 years of planning.

With the help of local residents and the Parish Council, Hathersage’s new village centre and public toilets were officially opened earlier this month.

Local resident Christine Winfield and her team had spent many hours deciding on the design of the new village centre, with the aim being to create a new focal point.

They hoped to establish an attractive village centre where people could meet in comfortable and safe surroundings.

Many issues were met over the years, including the first appointed building contactor going out of business. This led to delays while a new contractor was appointed.

Once work did restart progress was quickly made in reshaping the area and the new toilet was built.

Christine Winfield cut the ribbon to officially open the area and spoke about the great efforts of the residents of Hathersage in contributing the fund raising required to make the work possible.

The village now has a large paved area with seating and planting, along with traditional artefacts built into new dry-stone walls.

The building itself has three toilets and a small meeting space.

In the coming weeks there will be an electronic information board installed in the village to show train times for Hathersage station, as well as a scrolling information about the village for the benefit of visitors.